Sabber - en original papirklipper

Sabber var en original kunstner, som mestrede kunstarten psaligrafi – papirklip i folkemunde. Psaligrafi betyder at male med saks, og det var netop, hvad Sabber gjorde, når han klippede værker om levede liv og underjordiske væsner.

Sabber voksede op i Birkerød, hvor han allerede som barn begyndte at klippe figurer i papir. Efter folkeskolen kom Sabber på Kunsthåndværkerskolens keramiklinje, og senere arbejdede han blandt andet som maler på Det Kongelige Teater. Han havde dog ikke forsømt sine papirklip, som han solgte i Tivoli. På et tidspunkt fik han trang til at komme tættere på naturen, og i begyndelsen af 1970’erne flyttede han til Bornholm, hvor han boede frem til sin død i 2005. På Bornholm skrev og tegnede han for dagbladet Bornholmeren. I mange år boede han på et husmandssted i Østerlars, hvor han blandt andet lod sig inspirere af sagnene om ’De underjordiske’. Med et kritisk blik, humor og interesse for det bornholmske folk og naturen omkring dem, fik Sabber efterhånden status som solskinsøens folkelige kunstner.

27.01.-09.06.2024
Jens Jacob Sabber Jensen

Med saks og akvarel frembragte han fantasifulde, fabulerende og finurlige papirklip af mennesker, dyr og underjordiske trolde. Nogle decideret skønne. Andre fascinerende i deres detaljerigdom. Få nærmest Storm P.-agtige – tilsat lidt syre. Samfundskritik, dybde og mørke finder man også i Sabbers papirklip, men altid tilsat et drys humor og lune.

På samme vis som H.C. Andersen og Bit Vejle var Sabber en historiefortæller – både med ord og saks. Han fortalte historier om menneskers vilkår og kulturer, om det nære og det universelle. Sabber blev folkeeje, fortalte eventyr og klippede for de mange. Sabber har haft en betydelig rolle i dansk kunsthistorie med sit formandskab i foreningen, Papirets Kunstnere, hvor han gennem sin karriere kæmpede for at rodfæste psaligrafien som anerkendt kunstnerisk disciplin i Danmark; en karriere, som startede i Tivoli og sluttede med en ulykke i Polen.

Udstillingen er støttet af: A.P. Møller Fonden, Kulturministeriet, Hakon Holm Publishing.